Verbouwen zonder berouwen? Bij FISH architecten stellen we alles in het werk om je verbouwing, aanbouwproject, optopping of totaalrenovatie vlot en zorgeloos te laten verlopen. Met ons gedetailleerd stappenplan voor verbouwingen bieden we je maximale ontzorging of – indien je dat verkiest – een basispakket aan diensten die je zelf kan aanvullen.
verbouwplannen?
contacteer ons voor een eerste kennismaking
Kennismakingsgesprek
We komen vrijblijvend en kosteloos bij je langs om de bestaande woning te bezichtigen en jouw wensen en onze werkwijze te bespreken. Na ons bezoek ontvang je binnen één week een samenwerkingsvoorstel op maat.
Haalbaarheidsstudie (optie)
We onderzoeken of je wensen en dromen stedenbouwkundig, bouwtechnisch en budgettair haalbaar zijn. Hierbij bepalen we bijvoorbeeld ook wat het bouwconcept wordt: interne verbouwing, uitbreiding, uitbreiding op 2 verdiepingen…
Opmeten en uittekenen bestaande toestand
We meten de woning op, eventueel aan de hand van de oude plannen en tekenen de bestaande toestand volledig uit.
Voorontwerp
We zitten samen met jou rond de tafel om te horen wat jouw wensen zijn. Daarna maken we een ontwerp op maat. We houden hierbij rekening met jouw bouwbudget en de stedenbouwkundige voorschriften van de gemeente of stad. We bespreken het ontwerp aan de hand van schetsontwerpen. Voldoen de schetsen aan jouw wensen? Dan werken we de ontwerptekeningen digitaal uit. Op basis van jouw feedback worden de tekeningen aangepast en op punt gezet.
3D visualisatie exterieur (optie)
Dit is een optioneel onderdeel van de opdracht. We maken van de buitenzijde fotorealistische 3D-visualisaties. Zo kan je je een nog beter beeld vormen van hoe jouw woning eruit zal zien na de verbouwing.
Kostenraming (optie)
Dit is een optioneel onderdeel van de opdracht.
We maken een kostenraming in detail op aan de hand van aannemersprijzen. De raming is onderverdeeld in posten (bvb. ruwbouwwerken, verwarming, vloeren…). Zo weet je hoeveel de werken zullen kosten. Nadat we de kostenraming met jou besproken hebben, zoeken we indien nodig naar aanpassingen om binnen het budget te blijven.
Bouwaanvraag
We tekenen de plannen verder uit en maken de formulieren op voor de gemeente/stad. De bouwaanvraag wordt ingediend via een digitaal loket. Nadat de bouwaanvraag ingediend is, volgen wij dit verder op. De gemeente/stad brengt je rechtstreeks op de hoogte van haar beslissing.
Voorbereiden uitvoering
In afwachting van de beslissing van de gemeente/stad maken we het uitvoeringsontwerp op. Dit bestaat uit alle plannen en studies die de aannemers of de zelfbouwer nodig hebben om de werken uit te voeren. We geven je advies bij de keuze voor bouwmaterialen en uitvoeringswijzen. We bezoeken met een ingenieur de bestaande woning, waarna hij een stabiliteitsstudie opmaakt. In overleg met de EPB-verslaggever wordt bepaald welke eisen er zijn op het vlak van energie, ventilatie en isolatie. Wij communiceren met de studiebureaus en verwerken hun studies in één uitvoeringsplan. Zo weten de aannemers heel duidelijk wat ze moeten doen en worden zo veel mogelijk problemen op voorhand vermeden. We bundelen alle info en na bespreking wordt alles aan jou geleverd.
Principedetails
Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de werken kunnen er principedetails getekend worden. Deze dienen ter verduidelijking van bepaalde constructie-elementen en geven de aannemer een beter inzicht in de uitvoering van de werken.
Meetstaat (optie)
Dit is een optioneel onderdeel van de opdracht.
We maken een beschrijvende meetstaat op waarmee offertes kunnen opgevraagd worden aan de aannemers. Dit is een opmeting van alle bouwwerken die nodig zullen zijn. Je kan het vergelijken met het recept van een cake: 200 g bloem, 200 g suiker… maar dan voor bouwwerken: bijvoorbeeld 100 m³ snelbouwmetselwerk, 500 kg staal, enz.
Waarom een meetstaat kiezen?
Het grote voordeel van een meetstaat is dat alle aannemers een prijs indienen op basis van dezelfde gegevens. Daardoor kunnen we appels met appels vergelijken. We hebben al gemerkt dat deze meetstaat zichzelf uitspaart omdat er tussen sommige offertes nog grote prijsverschillen kunnen zitten, zonder dat er een verschil is in kwaliteit.
Met een meetstaat kan je zelf prijsoffertes opvragen. Wij kunnen dit ook voor jou doen zodat je volledig ontzorgd wordt (zie volgend onderdeel). We maken op basis van deze meetstaat een raming op aan de hand van eenheidsprijzen van andere projecten.
Opvragen prijsoffertes (optie)
Dit is een optioneel onderdeel van de opdracht.
We vragen aan de hand van de meetstaat en een raamborderel voor elk lot offertes op. We kijken de offertes na en vragen indien nodig verbeteringen of aanvullingen aan de aannemers. We geven jou advies met welke aannemer je het beste werkt. Tijdens de werken zien wij de facturen van de aannemers voor jou na. We controleren of ze kloppen met de offerte en bekijken of eventuele meerprijzen gegrond zijn.
Wil je zelf het heft in handen nemen? Dat kan ook. In dat geval heb je twee alternatieven:
We stellen een aannemerslijst ter beschikking. Je blijft volledig vrij om te kiezen met welke aannemer je in zee wil gaan, binnen en buiten deze lijst. Je vraagt zelf offertes op bij de aannemers aan de hand van het uitvoeringsontwerp (zie “voorbereiden uitvoering”) in combinatie met de eventuele meetstaat.
EN/OF
- Je werkt met aannemers “in regie”, d.w.z. dat er geen prijsofferte wordt opgevraagd, maar dat de aannemers hun werkuren en materialen aanrekenen volgens het verbruik. Er kan eventueel wel op voorhand een richtprijs afgesproken worden. In beperktere verbouwingen is dit zeker ook een optie. Alleen weet je niet op voorhand hoeveel alles gaat kosten.
Interieur (optie)
Onze interieurarchitecte maakt een ontwerp voor jouw maatmeubilair (bvb. keuken, tv-meubel, bureau, dressing… ), badkamer, elektrische installatie, verlichting en/of geeft je materiaal- en kleuradvies. De inhoud van dit optioneel onderdeel wordt meestal bepaald nadat er een architectuurontwerp is.
Een gedetailleerde versie van ons stappenplan voor het interieur, vind je hier.
Planning en coördinatie (optie)
Dit is een optioneel onderdeel van de opdracht.
We stellen een planning op voor de verschillende aannemers en streven daarbij naar een optimale bouwtijd. Wij volgen op en sturen bij tijdens de werken en zorgen dat de aannemers in de juiste volgorde en op tijd komen. Indien nodig komen we daarvoor naar de werf of bellen we hen op.
Alternatieven
Als je werkt met een algemeen aannemer zal de aannemer zelf de werken plannen en coördineren. Meestal gaan de werken dan sneller. Let op, de aannemer zal voor de coördinatie een vergoeding voorzien, die varieert tussen de 15 en 20% van de bouwkost.
OF
- Je communiceert zelf met de aannemers, zorgt voor de toegankelijkheid van de werf, wij begeleiden je zodat de aannemers in de juiste volgorde komen en er geen werken worden vergeten.
Controle op de goede uitvoering
Je houdt ons op de hoogte van de planning van de werken. We bezoeken de werf en zien na of alles uitgevoerd wordt volgens het uitvoeringsontwerp en de regels van de kunst. We organiseren werfvergaderingen met jou en de aannemers en leggen de besproken punten vast in een werfverslag. Indien nodig geven we de aannemer bijkomende technische instructies en tekeningen.