Na een nieuwbouw, aanbouw, optopping of totaalrenovatie wil je misschien ook het interieur toevertrouwen aan ervaren partners die je begeleiden van A tot Z. In het FISH team hebben we interieurarchitecten die voor jou een ontwerp maken op basis van jouw wensen en budget: van een specifiek meubel op maat tot een volledige make-over van je interieur. Met persoonlijk kleur- en materiaaladvies. We vatten onze werkwijze op als een bouwdoos, opgedeeld in een basispakket en aanvullende opties die je maximaal ontzorgen. Als ervaren gids en onafhankelijk adviseur zijn we ook je persoonlijke aanspreekpunt voor je interieur.
interieurontwerp nodig?
neem gerust contact op voor een eerste overleg
Kennismakingsgesprek
We komen vrijblijvend en kosteloos bij je langs om de bestaande woning te bezichtigen en jouw wensen en onze werkwijze te bespreken. Na ons bezoek ontvang je binnen één week een samenwerkingsvoorstel op maat.
Opmeten en uittekenen bestaande toestand
We meten de woning op, eventueel aan de hand van de oude plannen en tekenen de bestaande toestand volledig uit.
Voorontwerp
We vertrekken van de architectuurplannen en zitten rond de tafel om te horen wat jouw wensen zijn. Daarna doen we een voorstel voor de afwerking van de oppervlakken (vloer, wanden, plafonds) en de binneninrichting. We maken een ontwerp van jouw vast binnenmeubilair (keuken, dressing, tv-meubel, onthaalmeubel, ingebouwde kasten…) en stellen een kleur- en materiaalpancarte op.
We houden hierbij rekening met je interieurbudget en met alle andere geldende normen. Daarna bespreken we het ontwerp aan de hand van schetsontwerpen. Voldoen de schetsen aan jouw wensen? Dan werken we de ontwerptekeningen digitaal uit. Op basis van jouw feedback worden de tekeningen aangepast en op punt gezet.
3D visualisatie
We maken van één of meerdere ruimtes 3D-visualisaties. We kunnen ook een 360°-visualisatie of een filmpje maken én hebben een VR-bril waarmee je kan rondkijken in deze ruimtes.
Kostenraming (optie)
Dit is een optioneel onderdeel van de opdracht.
We maken een kostenraming in detail op aan de hand van aannemersprijzen. De raming is onderverdeeld in posten (bvb. ruwbouwwerken, verwarming, vloeren…). Zo weet je hoeveel de werken zullen kosten. Nadat we de kostenraming met jou besproken hebben, zoeken we indien nodig naar aanpassingen om binnen het budget te blijven.
Uitvoeringsontwerp binnenmeubilair (optie)
We maken in samenspraak met de schrijnwerker alle tekeningen en principedetails op die hij nodig heeft om het vast binnenmeubilair uit te voeren. Sommige schrijnwerkers tekenen zelf uitvoeringstekeningen, andere niet. In dit laatste geval zorgen wij hiervoor. We geven je advies bij het maken van een keuze voor materialen en uitvoeringswijzen.
- Alternatief: de uitvoeringstekeningen worden opgemaakt door een schrijnwerker of door een keukenbouwer.
Ventilatieplan (optie)
We vertrekken van het ventilatie-ontwerp en streven naar een naadloze integratie van het ventilatiesysteem in jouw woning. Daarbij gaat functionaliteit samen met een esthetisch aantrekkelijk design. We bekijken wat de ideale tracés zijn voor de ventilatiekanalen en plaatsen elke ventilatiemond op een strategische plaats, rekening houdend met zowel de optimale luchtstroom als visuele onopvallendheid.
Sanitairplan (optie)
In een bespreking met onze interieurarchitecte worden de wensen vastgelegd voor de badkamers (keuze en positie toestellen). Indien je dat wenst, kunnen we ook samen een bezoek brengen aan een toonzaal zodat we ter plaatse je gids kunnen zijn in het ruime aanbod.
We maken een uitvoeringsontwerp op. Nadat we het ontwerp met jou besproken hebben, worden de tekeningen afgewerkt, klaar voor gebruik op de werf door de aannemers.
- Alternatief: jij kiest in samenspraak met de loodgieter de sanitaire toestellen (toilet, bad, douche) en bespreekt de positie van de toestellen.
Elektriciteit- en verlichtingsplan (optie)
In een bespreking met onze interieurarchitecte worden jouw wensen vastgelegd voor de elektrische installatie (positie stopcontacten, schakelaars, verlichtingspunten). We maken een uitvoeringsontwerp op en werken een verlichtingsconcept uit: we geven een suggestie voor de positie van de verlichtingspunten en voor het type armatuur (pendel, opbouw, inbouw, staand…). Nadat we het ontwerp met jou besproken hebben, worden de tekeningen afgewerkt, klaar voor gebruik op de werf door de aannemers.
- Alternatief: jij bespreekt met de elektricien de gewenste positie van de stopcontacten, schakelaars, verlichtingspunten en kiest zelf de verlichtingsarmaturen.
Meetstaat (optie)
Dit is een optioneel onderdeel van de opdracht.
We maken een beschrijvende meetstaat op waarmee offertes kunnen opgevraagd worden aan de aannemers. Dit is een opmeting van alle bouwwerken die nodig zullen zijn. Je kan het vergelijken met het recept van een cake: 200 g bloem, 200 g suiker… maar dan voor interieurwerken: bijvoorbeeld 100 m plinten, 30 m² wandbetegeling, enz.
Waarom een meetstaat kiezen?
Het grote voordeel van een meetstaat is dat alle aannemers een prijs indienen op basis van dezelfde gegevens. Daardoor kunnen we appels met appels vergelijken. We hebben al gemerkt dat deze meetstaat zichzelf uitspaart omdat er tussen sommige offertes nog grote prijsverschillen kunnen zitten, zonder dat er een verschil is in kwaliteit.
Met een meetstaat kan je zelf prijsoffertes opvragen. Wij kunnen dit ook voor jou doen zodat je volledig ontzorgd wordt (zie volgend onderdeel). We maken op basis van deze meetstaat een raming op aan de hand van eenheidsprijzen van andere projecten.
Opvragen prijsoffertes (optie)
Dit is een optioneel onderdeel van de opdracht.
We vragen aan de hand van de meetstaat voor elk lot offertes op. We kijken de offertes na en vragen indien nodig verbeteringen of aanvullingen aan de aannemers. We geven jou advies met welke aannemer je het beste werkt. Tijdens de werken zien wij de facturen van de aannemers voor jou na. We controleren of ze kloppen met de offerte en bekijken of eventuele meerprijzen gegrond zijn.
Wil je zelf het heft in handen nemen? Dat kan ook. In dat geval heb je twee alternatieven:
We stellen een aannemerslijst ter beschikking. Je blijft volledig vrij om te kiezen met welke aannemer je in zee wil gaan, binnen en buiten deze lijst. Je vraagt zelf offertes op bij de aannemers aan de hand van het uitvoeringsontwerp (zie “voorbereiden uitvoering”) in combinatie met de eventuele meetstaat.
EN/OF
- Je werkt met aannemers “in regie”, d.w.z. dat er geen prijsofferte wordt opgevraagd, maar dat de aannemers hun werkuren en materialen aanrekenen volgens het verbruik. Er kan eventueel wel op voorhand een richtprijs afgesproken worden. In beperktere verbouwingen is dit zeker ook een optie. Alleen weet je niet op voorhand hoeveel alles gaat kosten.
Planning en coördinatie (optie)
Dit is een optioneel onderdeel van de opdracht.
We stellen een planning op voor de verschillende aannemers en streven daarbij naar een optimale bouwtijd. Wij volgen op en sturen bij tijdens de werken en zorgen dat de aannemers in de juiste volgorde en op tijd komen. Indien nodig komen we daarvoor naar de werf of bellen we hen op.
Alternatieven
Als je werkt met een algemeen aannemer zal de aannemer zelf de werken plannen en coördineren. Meestal gaan de werken dan sneller. Let op, de aannemer zal voor de coördinatie een vergoeding voorzien, die varieert tussen de 15 en 20% van de bouwkost.
OF
- Je communiceert zelf met de aannemers, zorgt voor de toegankelijkheid van de werf, wij begeleiden je zodat de aannemers in de juiste volgorde komen en er geen werken worden vergeten.
Controle op de goede uitvoering (optie)
Dit is een optioneel onderdeel van de opdracht.
Je houdt ons op de hoogte van de planning van de werken. We bezoeken de werf en zien na of alles uitgevoerd wordt volgens het uitvoeringsontwerp en de regels van de kunst. We organiseren werfvergaderingen met jou en de aannemers en leggen de besproken punten vast in een werfverslag. Indien nodig geven we de aannemer bijkomende technische instructies en tekeningen.